mandag 23. juli 2012

I enkleste laget

Av en kinodokumentar forventer man helst noe mer enn denne typen nøktern gjengivelse.

Gikk du glipp av konserter du gjerne skulle ha opplevd under Risør kammermusikkfestival sist sommer, får du en ny sjanse til å oppleve virtuosene gjennom konsertfilmen Kammermagi.

Men har du håp om å oppleve mer enn konvensjonelle konsertopptak, ispedd helt korte, overfladiske intervjusekvenser, er ikke dette stedet.

Kammermagi har ingen overordnet vinkel, ingen fortellermessige grep eller filmatiske finesser, ut over å ærbødig formidle videre hvor fint det er på festival i Risør.

Men filmen har jo musikken, utdrag fra syv konserter som selvsagt er en formidabel attraksjon i seg selv, og gir dessuten anledning til å dvele ved Leif Ove Andsnes’ fingerslag eller studere hvordan ansiktsuttrykkene følger Henning Kraggeruds bue. Men filmen tar deg ikke dit omtalen lover, et skritt tettere på utøvere og arrangører.

Det hele er i overkant enkelt og konvensjonelt utført, og uten noen bærende idé utover den høflige begeistringen for musikere på høyt nivå og arrangørene som inviterer dem, og ønske om å gjengi det uten forstyrrelser.

Det blir med postkortaktige snutter som aldri nærmer seg sjelen og atmosfæren denne festivalen er berømt for. Den må man nok fortsatt til Risør for å oppleve.

Hentet fra: osloby.no

Alv A. Dahl