onsdag 18. juli 2012

1 av 2 sjekker jobbmail i ferien

Selv om ferien er her for fullt, klarer halvparten av oss ikke å rive oss helt løs fra jobben.
En ny undersøkelse gjennomført av NextGenTel viser at halvparten av alle yrkesaktive nordmenn sjekker jobbmailen daglig eller av og til - selv når de er på ferie.

- Dette er et høyt tall, og viser at ny teknologi visker ut grensene mellom jobb og fritid. Vi har jobben med oss på innerlommen enten vi ligger på stranden eller går i fjellet, sier direktør for marked og kommunikasjon i NextGenTel, Morten Ågnes.

- Sjekker et par ganger om dagen

Selv når de er på ferie er det enkelt å få tak i ledere innenfor næringsliv og poltikk, viser en uhøytidelig test gjennomført av Aftenposten. Når Aftenposten sender ut en e-post for å teste reaksjonstiden, går det kort tid før vi får svar:
- Jeg ser (selvsagt) over mailen et par ganger om dagen i ferien, men bruker kun noen minutter på det, skriver en ferierende NHO-president Kristin Skogen Lund til Aftenposten i en e-post.

Kvinner tar seg fri

Det gjør også mange av oss; undersøkelsen viser at mens 30 prosent av nordmenn i arbeid sjekker jobbmailen hver eneste dag i ferien, oppgir 25 prosent at de sjekker den «av og til».
Ifølge undersøkelsen kan det se ut som om det er kvinner som vil komme mest uthvilte tilbake på jobb etter ferien. Mens flertallet av menn svarer at de vil sjekke jobbmailen daglig i ferien, svarer overvekten av kvinner at de tar fri fra jobbmailen.
- Det kan se ut som om menn har vanskeligere enn kvinner for å melde seg ut fra jobben. Menn føler muligens større ansvar for å følge med selv om de er på ferie, sier Ågnes.
Ordfører i Oslo, Fabian Stang, er ifølge hans politiske rådgiver på seiltur og utenfor dekning når Aftenposten sender ut mail, og er derfor noe tregere til å svare. Men etter et knapt døgn tikker følgende melding inn:

Fabian på ferie

- Ja, jeg må jo sjekke e-posten for å sjekke om Aftenposten sjekker om jeg sjekker den, skriver Stang fra sin mobiltelefon.
Ordføreren har likevel ordnet med at en del av mailen hans betjenes av ordførerens kontor i Oslo mens Stang selv er på ferie.
Det er aldersgruppen 30 til 44 år som peker seg ut som de aller ivrigste på mailfronten, og 28 prosent i denne aldersgruppen sier de sjekker e-posten daglig. Oslo og Østlandet forøvrig peker seg klart ut som de regionene der mailing er mest populært i ferien.
Venstre-politiker Abid Q. Raja er kjapp på mail-avtrekkeren selv i ferien. Knappe en og en halv time etter at Aftenposten sender ham e-post, tikker følgende melding inn:
- Klart vi nordmenn alltid er på nett! svarer han fra sin iPhone.

Har koplet av

Også konserndirektør i Telenor Norge, Berit Svendsen, svarer på Aftenpostens mail etter fire og en halv time.
- Jeg følger med på mail hele ferien, skriver hun «sendt via Telenors suverene dekning» ifølge e-posten.
Men ikke alle sitter klistret til telefonen eller pc-skjermen i ferien: DnB-sjef Rune Bjerke, utviklingsminister Heikki Holmås, Fiansavisen-redaktør Trygve Hegnar og Børsen-direktør Bente A. Landsnes hadde koplet fra og svarte ikke på Aftenpostens henvendelse.

Hentet fra: aftenposten.no

Alv A. Dahl